Monday, 17 October 2016

Ayam Percik Tradisional dengan Nasi Kerabu Biru Bunga Telang




Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Tengah hari Ahad semalam Cik Wan masak nasi kerabu biru dengan ayam percik. Jarang Cik Wan masak ayam percik sebab anak-anak dan suami tak berapa suka. Tapi Cik Wan dah niat nak masak juga, kalau tak ada orang nak makan Cik Wan nak bawak ke sekolah saja. Tapi rupa-rupanya Aifaa sangat sukakan ayam percik ni. Pelik juga sebab masa kecik-kecik tak mahu dia.

Hari ni Cik Wan hanya nak share cara buat Ayam Percik sahaja sebab resepi Nasi Kerabu ni dah detail dalam entry yang lepas-lepas.

Resepi yang Cik Wan guna merupakan resepi asal turun temurun keluarga Cik Wan  dengan sedikit penambahan iaitu memasukkan buah keras untuk hasil pekat dan lemak. Jangan marah Cik Wan kalau resepi ni tak sama dengan resepi kawan-kawan ye, sebab ada juga yang hantar komen yang resepi Cik Wan ni tak betul. Seperti yang Cik Wan katakan, kita tidak tahu asal usul sesuatu resepi, yang kita tahu adal pelbagai versi satu-satu jenis masakan bergantung kepada tempat dan negeri malahan kaum kerabat masing-masing. Malah kadang-kadang dipengaruhi pula dengan masakan-masakan lain. Kita tengok resepi Cik Wan ya.

Bahan-bahannya;

Untuk ayam

1 ekor ayam potong 4 bahagian-buang kulit.
2 batang serai*
5 ulas bawang putih*
Sebesar ibu jari halia*
Garam
1 cawan santan cair.
Semua bahan bertanda * dimesin. Gaulkan bersama ayam dan garam. Perap sekejap.

Perap sebentar.


Masukkan dalam kuali, masukkan santan cair dan rebus hingga 3/4 masa/ hingga santan kering. 
Balik2kan ayam. Dah kering santannya. Sedia untuk dipanggang.

Untuk Kuahnya;

2 biji kelapa parut ambil 4 cawan santan pekat.
7 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
7 biji cili kering
4 biji buah keras
1/2 inci halia
1 keping asam keping
Sedikit belacan- khas untuk ayam percik. Kalau ikan percik tak payah ye.
Gula/gula melaka
Garam.

Cara memasaknya;

  1. Masukkan santan dalam kuali dan masak dengan api perlahan. Kacau sekali sekala.
  2. Blend semua bahan kecuali asam keping, tuang dalam santan. Kacau.
  3. Masukkan asam keping, gula dan garam. Kacau tanpa henti untuk hasil yang cantik. 
  4. Masak hingga kuah pekat dan pecah minyak.
Dah pekat dan pecah minyak. Sedia untuk dituang ke atas ayam panggang.



Bakar ayam yang telah direbus tadi.

Sambil dibakar, balik-balikkan ayam dan tuang sedikit-sedikit kuah percik ke atas ayam.
Bila dah ada tanda-tanda hangus sedikit, sudah boleh diangkat dan dihidangkan.
 Tuang kuah selebihnya ke atas hidangan. Siap!!!


Makanlah dnegan Nasi Kerabu Biru..yummehhh






1 comment:

  1. lama x buat ayam percik...npk bwg jeruk...hehhe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...