Monday, 3 December 2012

Nasi Dagang Kelantan

masakringkasringkasje



My favourite dish..nasi dagang kelate. Macam-macam pesen dan cara memasaknya, ikut tempat dan ikut bahagian mana di kelate tu..but of course I always do it myyyyyy waaaayyyy!!! hehehe macam lagu Frank Sinatra la pulak..heheh
ok, ini bahan untuk 1 kg beras nasi dagang yer.
Bahan-bahan:
1 kg beras nasi dagang kelantan (pilih yang warna cerah iaitu beras perang hampir sama banyak dengan beras putih) sebab kalau yang perang gelap tu nasinya lebih keras dan elok dicampur sedikit dengan beras pulut dengan sukatan 3 beras nasi dagang : 1 beras pulut.
-basuh bersih dan rendam dengan halba 2-3 jam sebelum kukus
2 biji kelapa parut ambil 2 mangkuk santan pekat dan 1 mangkuk santan cair.
7 ulas bawang merah-mayang nipis
7 ulas bawang putih-mayang nipis
2 inci halia-hiris halus memanjang
1 sudu halba untuk direndam dengan beras
1 sudu halba untuk kuah-tumbuk untuk pecah-pecahkan bijinya
Sedikit garam
Sedikit gula- saya TIDAK pernah masukkan gula kerana tidak suka nasi dagang manis, tapi kebanyakan nasi dagang kelantan manis, so ikut suka lah yer..tekak masing-masing kan? heheh
Cara-cara :
Masakkan santan pekat dengan semua bahan hirisan, halba pecah dan garam hingga menggelegak. Siap.
Kukus beras nasi dagang kali pertama.
Bila wap sudah keluar, biarkan sekejap dan keluarkan.
Semasa panas-panas tu, masukkan santan cair dan kacau hingga santan sebati dengan pulut.
Kukus semula.
Kukus hingga wap keluar. Teruskan mengukus sehingga wap keluar dalam masa 5-8 minit baru dikeluarkan nasinya.
Masukkan santan masak tadi dan kacaulah hingga benar-benar sebati. Dahhh siap.
Kacau sebati
.
.
.
.
.
.
.
.
tengok dekat-dekat..
Hidanglah dengan kari ayam atau daging, gulai ikan tongkol, acar dan juga sambal kelapa. Boleh juga letak telor rebus.
masakringkasringkasje
Kadang-kadang saya suka campur udang dalam gulai ikan tongkol tu..senang kerja sebab anak suka makan udang
Notes:
 * Ada juga yang gunakan santan mentah dan hirisan bawang dan halia  mentah selepas dikukus kali kedua. terpulanglah ikut suka tapi saya dapati guna santan masak menjadikan nasi dagang lebih tahan lama dan lebih naik aromanya....insya Allah.
* Kalau tidak ada beras nasi dagang, boleh gantikan dengan beras wangi dan beras pulut dengan sukatan 3:1.
* Selamat mencuba.....:-)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...