Saturday 21 July 2012

Lompat Tikam

masakringkasringkasje
Huhuhu...kecur mulut saya tengah-tengah hari ni...lompat tikam resepi turun temurun keluarga saya.
Ini di antara menu wajib keluarga pada bulan puasa dan juga telah menjadi kuih utama (kira macam signature dish lah..hihi) Mek saya yang berjualan kuih sejak beliau anak dara lagi.

Macam-macam versi ada sekarang, tapi saya memang konservatif dalam bab-bab ni...sebijik saya ikut cara  Mek buat sejak dulu lagi....kalau ubah tu..rasa macam bukan lompat tikam lagi dah...dah jadi fusion dish la pulak...hehehe, ada-ada saja..saya buat ni selalunya pakai agak-agak je sebab dan biasa..jadi bila nak buat sukatan agak rumit..tapi tak apa...cuba dulu dan agak-agaklah sukatannya kemudian ye...selamat mencuba!!

Bahan-bahannya:
Bahagian Hijau: Kena buat awal, sehari awalpun tak apa...simpan dalam fridge..lagi senang nak potong atau kaup nanti, kalau rajin boleh masukkan dalam acuan...

2 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
1 cawan air daun pandan (boleh campur sikit dengan pewarna hijau apple)
4 cawan air.

Sebatikan, tapis dan kacau atas api. Kacau sehingga berkilat seperti lilin dan ada gelembung lup...lup..lup...Adunan ni mesti masak betul.Kalau tidak ia akan berair dan mudah basi. Masukkan ke dalam acuan/bekas dan sejukkan.

Bahan Kuah Putih

1 biji kelapa diambil santan pekatnya.
sedikit garam.
2 sudu  tepung jagung/tepung beraspun boleh untuk memekatkan.

Sebatikan santan dengan garam. Masak atas api dan bila dah menggelegak, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sebentar hingga kuah jadi pekat dan masak. Jangan sampai pecah minya pulak ye.

Bahan Pulut Merah

2 cawan beras pulut dibersihkan
3 sudu minyak masak (jika suka boleh letak santan...saya tak suka..lemak sangat)letak minyak lebih cantik.
sedikit garam
sedikit pewarna merah/pink.

Campurkan semua bahan dan masak pulut macam biasa. Macam biasa?..hehehe...maknanya paras air dilebihkan hanya 2 cm daripada paras pulut, tutup periuk dan gunakan api kecil sahaja (Guna rice cooker lagi bagus)

Bahan Gula Melaka

Beberapa keping/ketul gula melaka
2 helai daun pandan
air secukupnya

Masakkan semua bahan bersama-sama. Kena pekat sikit ye...sejukkan dan tapis. Siap!!>

Cara menghidangnya....rujuk gambar ye..hahaha..picture speaks a thousand words...

Selamat mencuba..dan selamat berbuka...bye!!



3 comments:

  1. pulut msak cm biase??? mksd nye cm msk ns ke or cm wt plut sri muka tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pulut dimasak/ditanak mcm masak nasi. Guna ricecooker pun boleh.

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...