Thursday, 11 December 2014

Cucur Udang ala-ala Cucur Kembung


Setiap kali buat cucur udang biasanya saya akan gunakan bahan seperti tepung, telur, sedikit yeast dan soda bikarnonat. Hasilnya memang bulat2 dan lembut gebu. Tapi saya juga suka cara tradisional tanpa gunakan yeast dan soda hatta telur...ini cucur yang paling sedap dibuat oleh kakak senior saya iaitu Kak Faridah. Saya minta resepi daripadanya, dia cakap hanya gunakan air panas...tanpa sukatan, tahu sajalah bila pro yang masak, main campak2 saja..kita yg tak berapa pandai ni buat dua tiga kalipun tak jadi hahahah...
Kali pertama saya buat, langsung lembik sangat walaupun bentuknya bulat comey. Kali ni saya adjust sikit dan hasilnya lebih baik dan yummy hehehe..

Bahannya;

3 cawan tepung gandum
2 cawan air panas
1 cawan air sejuk
1 sudu kecil garam
2 sudu kecil gula
1 peket udang kering- basuh bersih dan tumbuk lumat
5 tangkai/pokok kucai- potong pendek2
1 labu bawang besar- dadu
1 biji cili merah besar- dadu


Cara-caranya;
  1. Masukkan 2 cawan tepung dalam mangkuk besar.
  2. Masukkan 2 cawan air panas, kacau dengan cepat- tepung akan jadi masak dan jernih sedikit.
  3. Masukkan 1 cawan air sejuk, kacau sebati jangan bergentel.
  4. Masukkan garam dan gula. Kacau (garam dan gula boleh juga dimasukkan ke dalam air dahulu)
  5. Masukkan lebihan 1 cawan tepung gandum tadi, kacau sebati.
  6. Baru masukkan bahan udang kering, kucai, bawang dan cili.
  7. Kacau sebati. Siap untuk digoreng.
p/s: lepas buat cucur ni, saya terus buat appointment dengan Kak Faridah untuk belajar buat cucur ni kat rumah dia...dah belajar nanti, saya sharekan resepi dan cara membuatnya ye :-)

2 comments:

  1. Kalau ada depan saya ni ...mmmm tak sabar nak cicah sos & ngap!!!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...