Saturday, 5 July 2014

Tomyam Campur Ringkas


Buka puasa hari kedua bersama-sama dengan kawan-kawan Aifaa dari SMAP. Alhamdulillah..berselera betul budak-budak tu makan. Saya sediakan tomyam campur, siakap masam manis dan telur dadar. Abahnya belikan murtabak, roti john dan akok ..layan selera budak-budak hahaha. 

Resepi tomyam ini sama seperti yang ada kat SINI tapi saya tambahkan sambal tumis Thai untuk warna merah dan saya juga masukkan ayam dan fishball sebab budak-budak memang sukakan fishball ni..

Bahan-bahannya;

Isi ayam, udang dan fishball secukupnya.
8 cawan air
1 labu bawang besar dimayang kasar
2 batang serai diketuk
1 kiub pati ayam
2 sudu sambal tumis Thai
7-8 cili padi diketuk- boleh tambah /kurang
3 helai daun limau purut
2 tangkai ketumbar-akar dan batang diketuk/daun disimpan untuk digunakan masa menghidang nanti
1 hiris lengkuas
2 sudu besar gula
1 sudu besar sos ikan
2 sudu kecil garam
2 biji limau nipis yang agak besar-ambil airnya.
Sayur-sayuran yang digemari- tadi saya ada carrot, kubis dan tomato ajer.

Cara-caranya;
  1. Masukkan air ke dalam periuk.
  2. Masukkan bawang, serai, daun limau purut, lengkuas, cili, akar ketumbar dan pati ayam.
  3. Mendidih sekejap masukkan gula, garam dan sos ikan.
  4. Bila menggelegak betul tu, masukkan ayam dulu. Masak hingga menggelegak sekali lagi.
  5. Kemudian masukkan seafood dan sayur yang agak keras dulu seperti carrot.
  6. Masukkan air asam limau.
  7. Masukkan sayur lain. 
  8. Masukkan daun ketumbar. Tutup api. Siap.

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...