Sunday, 10 March 2013

Rendang Daging Utara

Januari lepas saya menghadiri kenduri kahwin anak kawan sekolah iaitu kak Faridah Rahim. Kak Faridah ni seorang guru dan juga seorang ceterer, memang hebat masak memasak nih dan tidak lokek ilmu pulak tu. Sedap sungguh rendang daging yang dihidangkan masa kenduri hari tu..hahahaha dan biasalah dengan muka tak malunya saya meminta resepi daripadanya. Nahhh..inilah hasilnya, memang sedap dan saya bercadang nak masak lauk ni hari raya nanti..sedap kalau dipadankan dengan nasi hujan panas.

Bahan-bahannya;
2 kilo daging
15 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci halia
7 labu bawang besar
7 labu bawang putih
2 sudu biji ketumbar
1 sudu jintan manis
2 senduk cili kisar
2 peket rempah kari
1 kotak santan 200ml
2 senduk kerisek
1 senduk madu
2 keping asam
gula merah
garam
Daun kunyit
Daun limau purut

Cara-caranya;
  1. Kisar serai, lengkuas, halia, bawang2, jintan, ketumbar - dan tumis.
  2. Dah garing masukkan cili kisar dan serbuk kari.
  3. Sudah pecah minyak masukkan daging. 
  4. Bila dah empuk dagingnya, masukkan santan, kerisek, madu, garam, gula merah, asam keping, daun kunyit dan daun limau purut.
  5. Masak hingga pekat dan rasakan sedapnya. 
Terima kasih Kak Faridah..sedap sungguh rendang ni..



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...