Tuesday, 4 December 2012

Gulai Ikan Tongkol Nasi Dagang

Resepi nasi dagang dah bagi, sekarang resepi gulai ikan tongkol aka aya aka kayu pulak.
Ada dua resepi, satu lagi yang saya suka boleh tengok kat resepi 2. Kat sini saya mengaku, saya belum master lagi dalam gulai ikan ni. Saya masih tak tahu rahsia sebenar bagaimana mereka yang pandai tu merebus ikan hingga rasanya sungguh sedap. Cukup masam manis dan masin, warna kemerah-merahan dan isinya lembut tapi susah pecah.Sebenarnya selain daripada kuah, kesedapan gulai ni bergantung kepada ikan rebus tu..aduiiii, ada sesiapa boleh kongsi rahsia tak?

Dah bermacam cara saya cuba merebus dan menggulai ikan ni...setiap kali buat bagaikan satu eksperimen bagi saya..hahahaha, dah tua ni...agak-agak bila la nak master..hehehe

Oklah, untuk yang tidak kenal ikan tongkol, ada dua jenis ikan tongkol iaitu hitam dan putih.

Macam mana nak bezakan kedua-duanya?


 nampak tak bezanya?
Ikan tongkol hitam siripnya lebih panjang, isinya lebih lembut dan harganya lebih mahal. Ikan tongkol putih pula siripnya pendek, kulitnya lebih berkilat, isinya lebih keras dan harganya murah sikit...waaaahhhhh, bagus kelas hari ni kan? hehehe
Kalau untuk peniaga nasi berlauk atau nasi dagang, mereka biasanya gunakan yang putih, mungkin sebab isinya lebih keras dan pejal senang nak handle masa potong banyak-banyak dan masa nak bungkus tu...heheheh assumption! assumption !! pandailah kau Cik Wan ooiii...
Ok, ni gulai versi saya yer. Saya lebih suka versi ditumis berbanding dengan cara gulai darat.
1 ekor ikan tongkol (dalam 1 1/2kg - 2 kg seekor)- potong
Bersihkan, rendam dalam air asam jawa atau cuka sekejap.
Bilas dan rebus bersama-sama 6-8 keping asam keping, garam dan gula atau gula melaka. Masukan air sehingga ikan tenggelam.
Rebus dengan api perlahan sehingga airnya tinggal suku.
Bahan-bahan gulai .
1 biji kelapa ambil santan secukupnya.
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Seinci lengkuas
Seinci kunyit
5-7 biji cili kering
1 paket kari ikan @ 2-3 sudu rempah gulai nasi dagang kalau ada.
3-4 keping asam keping ambil yang digunakan untuk merebus ikan tadi.
(Mesin semua bahan di atas)
10-15 biji cili api dibuang tangkai.
Cara-cara:
Panaskan minyak.
Masukkan semua bahan mesin dan tumis hingga naik minyak dan berbau wangi.
Masukkan santan, asam keping dan cili padi.
Kacau hingga menggelegak.
Masukkan ikan rebus bersama-sama dengan air rebusannya.
Perisakan.
Tambah garam dan gula secukup rasa.
Kacau hingga menggelegak kali kedua atau hingga naik minyak dengan cantik.
Gulai ni mesti ada rasa masin, manis dan masam....baru powerrr hehehe.
* ada orang masukkan belacan, rempah kasar 4 sekawan semasa menumis dan ada juga yang masukkan jintan manis dan jintan putih..so, kalau rajin boleh cuba versi lain....ini versi yang paling mudah dan ringkas.
dalam periuk lagi ni
Cuti Deepavali hari tu kami ke Terengganu, wahhh best betul makan nasi minyak dengan gulai ikan kat Restoran Norazila di Simpan Empat Kuala Ibai.
Nasi Minyak Terengganu.

Apa lagi, bila dah sampai kat Terengganu tu saya bershoping sakan rempah gulai ikan Tongkol. disebabkan tak tahu brand apa yang sedap saya bantai je la beli kat Kedai Pak Leh betul dekat pintu masuk Pasar Payang tu, sedap jugak.

Macam-macam rempah ada kat sini.
Dah kenal ikan, dah ada bahan maka bolehlah  masak nasi dagang hari nikan?hehehhehe...selamat memasak yer kengkawan..tekak ni rasa macam nak makan nasi berlauk kat kedai Su di Sekamat tu pulak hehehe..off dapur hari ni boleh tak?






1 comment:

  1. As salam, wowww... terima kasih byk2 sbb bagi petua... siap ada gambar buat perbandingan lagi, baru la readers fahammm... mohon copy yer buat rujukan... pinkcupcakes

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...