Friday, 28 December 2012

Air Asam Ikan Bakar

Air asam..ooo..air asam, huh kecur mulut bila mengenangkan sedapnya air asam ni dicicah dengan ikan atau daging bakar...alamak!! boleh hancus diet kalau macam ni..hehehee.
Buat air asam ni kena berani bermain dengan garam, gula dan asam..kalau tak, hasilnya tak menjadi..tak kow kata orang. Resepinya sangat mudah dan cepat disediakan, tengok bahan-bahannya yer..
Bahan-bahannya;

5-6 biji cili padi
2-4 biji cili merah besar
1-2 sudu besar asam jawa dibancuh dengan 1/2 cawan air masak
Sedikit belacan dibakar dahulu
1 sudu garam
3 sudu gula
Sedikit ajinomoto kalau suka
-semua bahan diblend halus.

1 labu bawang besar-didadu halus
1 biji tomato-didadu halus
Sedikit sahaja air limau nipis untuk membangkitkan aroma

Cara-cara;
Masukkan bahan yang diblend dalam mangkuk.
Masukkan buah tomato dan bawang besar yang telah didadu.
Perahkan asam limau nipis. Kacau, kalau pekat sangat boleh tambah air masak lagi.
Perisakan supaya ada rasa masin, manis dan masam. (Lebihkan rasa manis berbanding masin)
Siap.
* Kalau suka;
-boleh tambahkan sos cili
-boleh blendkan sekali dengan udang geragau
-boleh potong-potong aje cili dan semua bahan-gaul/ramaskan dengan tangan semua bahan hingga sebati..no problema..:-)

Sedapnya kalau makan dengan ikan bakar macam ni..


Tambah-tambah kalau ada lagi benda ni..

hehehehe...sahlah..mentua lalu kat belakang sure tak nampak..sebab kat belakang la kan..!!!
Yang ni versi potong dan ramas..curah atas pari rebus..

Ok, selamat mencuba air asam versi Cik Wan ye...

4 comments:

  1. this is too good.. keep posting things like this.. i wanna learn some cooking stuffs.. someone is trying to fool me around with this matter. he is pissing me off :( anyway.. thanks a bunch

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...