Tuesday, 27 September 2016

Kerabu Ikan Bilis Ala Thai


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.
Petang ni Cik Wan belanja Kerabu Ikan Bilis Ala Thai sebagai meraikan dah habis marking trial SPM dan dah siap di key in markahnya heheheh. Biasalah paper Cik Wan start lewat, maka markingpun siap lewat ditambah dengan cuti raya baru-baru ni. Alhamdulillah dah siap semuanya.

Jom kita tengok sekali lagi resepinya..sama jer dengan resepi2 sebelum ni.

Bahan-bahannya;

1 mangkuk kecil ikan bilis- goreng hingga garing, Sejukkan.

1 labu bawang besar- hiris
1 biji buah tomato-hiris
2 biji cili padi-potong
2 tangkai daun ketumbar
1/2 biji timun, buang biji dan hiris nipis- kalau guna timun jepun tak payah buang bijinya.
1 batang serai- ambil bahagian lembut sahaja dan hiris halus- hari ni Cik Wan tak letak..takde dlm stok

Untuk perasa;

2 sudu besar sos ikan
2 sudu besar air asam limau nipis- Cik Wan guna sebiji yang saiz sedang
2 sudu kecil gula pasir- Cik Wan guna gula somtam


Cara membuatnya;

  1. Satukan semua bahan sayurnya.
  2. Gaulkan dengan bahan perasa.
  3. Gaul sebati dan tambahkan apa yang kurang.
  4. Masa nak dihidangkan barulah digaulkan dengan ikan bilis supaya ikan bilis kekal rangup semasa menikmatinya. Siap.
Mudahkan? Cubalah...

3 comments:

  1. Replies
    1. Terima kasih sudi singgah..kalau suka kerabu, memang sedap hehehe

      Delete
  2. lama x muncul cik wan, suka juga kerabu ikan bilis, saya suka letak daun kaduk...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...