Wednesday, 1 June 2016

Kerabu Dedaun Ulam



Assalamualaikum.
Hari ni pagi-pagi lagi Cik Wan dah sampai ke Pasar Kajang. Cik Wan jarang ke sini. Sepanjang 18 tahun tinggal di Kajang, rasanya tak sampai 10 kali naik ke Pasar Kajang. Kalaupun datang hanya di kedai bunga di kaki lima pasar tempat Cik Wan beli bunga-bunga ros segar, itupun kalau kebetulan lalu di kawasan itu.

Bila dah masuk sini banyaklah jumpa ulam-ulam segar. Apalagi...borong sakan la Cik Wan. Seikat besar daun pegaga, seikat daun selasih, daun selom, daun kesom selain bawang dan cili. Berdesup balik rumah tak sabar nak buat kerabu daun-daun ulam ni hahahaha. Jom, tengok resepi kerabu mudah ringkas dan sedap ni.

Baha-bahannya; (A)

1 ikat besar daun pegaga*
1 ikat daun selom*
2-3 tangkai daun selasih*
Hiris halus *
1 mangkuk taugeh-celur
1 biji cili merah besar-hiris
2 labu bawang merah-mayang

Note; boleh gunakan pelbagai jenis ulam lain. Ikut selera dan apa yang ada di dapur anda ya. Contohnya kacang panjang, kacang botor, kubis, salad, jantung pisang, taugeh, timun dan lain-lain.


Bahan rempah kerabu; (B)

1/2 biji kelapa parut- sangrai hingga perang dan tumbuk
1 genggam udang kering- cuci bersih-  sangrai dan tumbuk
1 mangkuk udang- dibuang kulit dan dicelur- cincang (boleh juga guna isi kerang/isi ikan/isi ayam/daging.)

Tumbuk lumat sambal belacan; (C)

1/2 ici belacan
4 biji cili padi merah-boleh tambah/kurang ikut tahap kepedasan memasing.

Bahan perisanya (D)

1 1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
2 biji limau nipis-perah ambil airnya.


Cara membuatnya;


  1. Masukkan semua bahan A, B, C dan D dalam mangkuk besar.
  2. Gaul rata semua bahan dan rasakan masin, masam dan manisnya,
  3. Siap!.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...