Wednesday 8 July 2015

Daging Dendeng Dua Resepi


Alhamdulillah..setelah sekian lama teringin nak memasak daging dendeng ni...baru kali ni menjadi kenyataan. Dulu masa tinggal di Perak, inilah di antara juadah kegemaran saya setiap kali jiran-jiran atau surau di kawasan perumahan membuat kenduri. Pendek kata..tak ambil lauk lain lah :)

Berpandukan kepada dua resepi (Tahrunnisa dan Nizayati) dan juga resepi yang pernah dijumpai di dalam majalah masakan suatu masa dulu, hasilnya sangat membanggakan. Sedapnya memang tak terkata, malah Mr A yang payah untuk menerima masakan yang tidak dia biasa pun turut memuji sangat sedap malah boleh diratah begitu sahaja.  Mari kita tengok bahan dan caranya ye..


Bahan-bahannya:

Bahagian A

500gm daging (Cik Wan guna daging batang pinang import)
1 sudu rempah ketumbar- tumbuk
air + air kelapa secukupnya untuk merebus daging. (tekniknya Cik Wan dapat dari resepi Dendeng Indonesia)

*rebus daging hingga empuk (jangan lama sangat)
*hiris nipis daging
*tumbuk daging - cik wan tak tumbukpun sebab daging lembut sangat dah.
*Air rebusan disimpan sedikit.


Bahagian B

15 ulas bawang merah- dimayang dan digoreng (jadi bawang goreng)
*untuk lebih sedap, tips daripada kawan Cik Wan Puan Hani Azlina, berat bawang yang dijadikan bawang goreng mesti sama dengan berat daging.

Bahan C

1 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1/2 inci halia
2 sudu serbuk cili/cili boh

*Semua dimesin/tumbuk lumat.

Bahan D

1/2 kuntum bunga lawang
1/2 inci kulit kayu manis
1 batang serai-ketuk/titik
3 helai daun limau purut
1/2 inci lengkuas

Kicap lemak manis secukupnya- nanti jangan hitam sangat
1 sudu kecil asam jawa- bancuh dengan sedikit air
Garam secukupnya




Cara memasaknya:


  1. Gunakan satu kuali sahaja.
  2. Mula2 dengan minyak yang banyak, gorengkan bawang merah. Sudah garing, keluarkan dan toskan.
  3. Gorengkan daging yang sudah ditumbuk/hiris. Goreng sebentar sahaja. Angkat dan toskan.
  4. Keluarkan minyak daripada kuali, tinggalkan dalam 3 sudu sahaja.
  5. Tumiskan bahan mesin (Bahan C). Tumis hingga cilinya garing betul.
  6. Masukkan air asam jawa.
  7. Masukkan Bahan D. Kacau.
  8. Masukkan daging dan bawang goreng. 
  9. Masukkan kicap dan garam sedikit-sedikit.
  10. Masukkan sedikit air rebusan.
  11. Kacau hingga daging mesra sebati.
  12. Jika suka berkuah...banyakkan air rebusan.
  13. Cik Wan kacau hingga hampir kering sahaja.
  14. Siap!!!

Banyak stepnya tapi berbaloi-baloi....selamat mencuba :)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...