Wednesday 29 October 2014

Kari Daging Kambing










Daging korban kambing yang diberi oleh anak saudara  saya Husna dan suaminya Ibrahim dah terperuk lama dalam freezer. Hanya saya seorang yang makan kambing dan biri2 dalam rumah ni. Apa lagi, saya masakkan kari kambing ni untuk dibawa ke sekolah..nanti boleh makan ramai2 di Anjung Santai aka ruang makan di belakang meja saya..Kak Norkalbi dah bersetuju untuk membawa nasi dan sambal sotong, Zaharah pula nak membawa telur goreng..geng yang lain tak pasti lagi nak bawak apa. In sha Allah tak payah ke kantin kami semua esok hahaha..jimat sikit masa.

Sekarang ni cikgu2 semua sibuk nak siapkan PT3, nak marking paper exam  tingkatan 4, nak siapkan semua laporan 2014 dan perancangan untuk 2015, nak siapkan sijil berhenti dan surat akuan , nak siapkan laporan kokurikulum dan buku kokurikulum...Allahurabbi. Minggu depan kami dah mula bertugas menjaga exam SPM hingga 4 Disember..dan sebahagian daripada kami akan menanda SPM pula. Saya sendiri akan membuat kelas pecutan akhir pada 24- 27 November nanti bagi kertas Ekonomi Asas..in sha Allah semoga tiada halangan. Begitulah kita semua..masing2 dengan tanggungjawab yang telah diamanahkan. Semoga kerja kita sama ada yang berkarier ataupun suri rumahtangga dikira sebagai ibadah dan sebagai pelaburan dan saham untuk  akhirat nanti..betul tak?

Sebenarnya ini kali pertama saya memasak kari kambing. Kena dengan komen kawan2 esok tentang bagaimana rasanya hahahaha. Jom tengok resepinya yang hampir2 sama dengan resepi Gulai Kawah.


Bahan-bahannya:

1 kg daging kambing/biri2- digaul dengan tepung gandum dan perahan asam limau nipis. Diperap sebentar sebelum dicuci bersih.

1 biji kelapa ambil santan secukupnya
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
6-8 biji cili kering
3 sudu rempah kari
2 sudu rempah kerutuk- optional
1 sudu serbuk ketumbar
1 inci halia
2-3 hirisan lengkuas
2-3 helai daun bay-optional
1-2 tangkai daun kari
1 helai daun pandan- optional
Asam jawa secukupnya
Garam
Gula- saya guna gula nise.
1 sudu kerisek- saya tak masukkan sebab takde

Cara memasaknya;
  1. 2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih serta 1/2 inci halia dimayang. 
  2. Bakinya diblend bersama dengan cili kering.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan hirisan (no1) hingga layu, baru masukkan rempah kasar iaitu bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  4. Tumis hingga bawang jadi perang, masukkan bahan yang telah dimesin tadi.
  5. Masukkan daun kari dan daun bay. Tumis hingga naik minyak.
  6. Masukkan rempah kari, rempah kerutuk dan serbuk ketumbar. Kacau lagi.
  7. Masukkan gula nise dan kacau.
  8. Masukkan air asam jawa. Kacau lagi.
  9. Masukkan pula daging kambing dan kacau2 sambil ditutup periuk.
  10. Masak hingga air daging keluar.
  11. Masak hingga airnya hampir kering/pekat, baru masukkan santan bersama garam.
  12. Rasakan masin manis dan masamnya.
  13. Bila daging dah lembut bolehlah ditutup apinya. Siap.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...