Thursday 17 July 2014

Daging Merah Thai


Ringkas sungguh menu daging merah ni...bahanpun mudah sahaja.  Jom, tengok resepi paling ringkas tapi menyelerakan ini.

Bahan-bahan;

Daging secukupnya direbus (dalam 200-300gm sahaja) - saya guna daging segar tempatan, sekejap je rebus kemudian dipotong nipis.
4 ulas bawang putih- cincang
1/2 sudu serbuk cili
1/2 labu bawang besar Holland
1/2 biji capsicum merah
2 helai daun limau purut
2 sudu sos tiram
5 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
Sedikit sahaja garam.

Cara-caranya;
  1. Panaskan minyak.
  2. Tumis bawang putih hingga kekuningan.
  3. Masukkan serbuk cili, kacau sebentar.
  4. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram.
  5. Masukkan juga daun limau purut. Kacau sebentar.
  6. Masukkan daging dan sedikit air, kacau sebati - rasakan, jika kurang masin boleh tambah garam.
  7. Masukkan bawang besar dan capsicum, kacau. Siap.




2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...