Thursday, 3 July 2014

Akok


Pertama kali saya buat akok menggunakan resepi dari blog kak Azie di Azie Kitchen. Masalahnya saya ni tak berapa teliti dalam menyukat bahan sentiasa ada lebih sini dan lebih sana. Jadi akoknya tak berapa menjadi sepertimana dibuat oleh Kak Azie. Rasa nak buat semula esok dan saya akan pastikan sukatannya betul seperti yang ada dalam resepi..jom kita tengok resepi dan caranya.


Akok
Sumber asal: Azie Kitchen


Bahan-bahan (21 biji)
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka 
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus 

Cara cara:
Masak air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih. Tutupkan api.

Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.

Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.

Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. 

Selamat mencuba ye...Cik Wan pun akan buat sekali lagi.

1 comment:

  1. Halo, Apa kabar?

    Salam jumpa dari kami myTaste Indonesia.

    Kami melihat bahwa Anda memiliki resep-resep masakan yang sangat lezat dan menarik sekali.

    Kami dari myTaste Indonesia mengundang agar blog masakan Anda berada di TOP FOOD BLOG dalam situs kami, myTaste adalah Jejaring Sosial bagi para pecinta masakan di Indonesia maupun Dunia Internasional. myTaste sendiri memiliki 37 situs di masing-masing negara bagiannya. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

    Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini: http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

    Terima kasih atas perhatiannya dan telah berbagi resep masakan Anda kepada kami.

    Salam hormat myTaste Indonesia,
    Immanuel Kabuhung

    Selamat menunaikan Ibadah Puasa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...