Thursday, 29 May 2014

Karipap Keledek Kelate

Saya lebih suka makan karipap kentang dan kurang manis, juga karipap sardin. Tapi suami suka karipap kelate yang berinti keledek dan lebih manis rasanya. Hari ni saya layan selera suami dan buat karipap kegemarannya.



Bahan untuk intinya;
2 ketul keledek- dipotong dadu
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 sudu rempah kari
1 1/2 sudu kecil garam
4-5 sudu gula.
Air

Cara menyediakannya;
  1. Tumbuk lumat bawang.
  2. Tumiskan menggunakan minyak yang sedikit.
  3. Kacau dan masukkan rempah kari.
  4. Tumis hingga garing.
  5. Masukkan keledek dan 1/2 gelas air. 
  6. Bila ubi separuh masak masukkan garam dan gula. 
  7. Kacau hingga ubinya empuk kuahnya kering/lembab.

Bahan kulitnya;
1 kg tepung gandum
6 senduk kecil minyak- dipanaskan
7 sudu penuh planta
1 gelas air batu
garam secukupnya.

*saya buat 1/2 sukatan di atas- tak ramai yang nak makan hehehe

Cara-caranya;
  1. Satukan semua bahan dan uli hingga lembut dan tidak melekat ditangan.
  2. Sedia untuk dimasukkan inti.
  3. Goreng karipap dalam minyak yang tidak terlalu panas untuk mengelakkan karipap daripada berbintil2.

2 comments:

  1. baru jumpa resipi karipap ubi keledek ni.. biasa jumpa kentang

    Assalamualaikum & salam perkenalan. Jemput singgah di blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info supplemen keluaran Shaklee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikummussalam...salam kenal juga Hayani :-)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...