Monday, 16 December 2013

Somtam Mangga

Menitik air liur hehehe
Selalunya kita gunakan betik  untuk buat somtam...tapi kali ni saya gunakan mangga muda. Bukan apa, bahan-bahan untuk buat somtam memang ada di rumah, masalahnya tak jumpa pula betik mengkal/separuh masak..apa lagi, tak adar rotan, akar pun berguna nampaknya hahaha.

Bahan-bahannya;
3 biji mangga muda jenis epal (kurang masam)- sagat halus
3-4 tangkai kacang panjang- potong dalam 2 inci
1 biji buah tomato-potong baji
4 biji cili padi- nak pedas boleh tambah lagi
2 peket kecil udang kering-goreng tanpa minyak-saya guna microwave jer..
1/2 cawan kacang tanah- goreng tanpa minyak
2 sudu gula somtan (Rujuk gambar di bawah)
Sos ikan secukupnya.
2 biji limau nipis- ambil airnya.

Cara-cara menyediakan somtam;
  1. Masukkan cili padi dalam lesung- lenyekkan atau tumbuk manja
  2. Masukkan udang kering-tumbuk manja
  3. Masukkan kacang panjang- tumbuk manja
  4. Masukkan tomato baji- tumbuk manja
  5. Masukkan gula somtam-lenyekkan semua bahan. Masukkan sos ikan dalam 2 sudu.
  6. Masukkan asam limau.
  7. Tuangkan kesemua bahan tumbuk kedalam bekas berisi parutan mangga. Rasakan biar masin, manis dan masam secukupnya.
  8. Masa hidang, taburkan kacang tanah. (kalau ada letakkan setangkai kangkung muda..yummehhh)


Gaul sebati..kalau ada lesung kayu, semua ditumbuk dan digaul sebati di dalamnya..saya tak ada lesung tu :-)

Gambar dari entry lama..GULA SOMTAM ialah yang paling kiri dalam plastik tu.

Ha...lenkali kalau pi jalan2 ke Kelantan, masukkan item GULA SOMTAM dalam senarai beli belah anda selain daripada kain batik, cenderamata, toto dan lain-lain....hehehe...bye

4 comments:

  1. KT MNA NK BLI GULA SOMTAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau di KL ada jual di kedai kelantan kat Pasar Borong Selangor

      Delete
  2. pkai gula biasa pon bole...bubuh sos thai sikit. huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...