Friday 19 July 2013

Ghodok

Ini kuih tradisional Kelantan.
Senang nak buat kuih ni tapi kali ni saya derhaka sikit . Saya gunakan Pan Vantage, sepatutnya bakar sebelah saja.tapi entah macam mana gatal-gatal tangan pergi terbalikkan..hehehehe jadilah rupa macam ni..tapi rasaya Masya Allah..sedap sangatlah pada tekak kami sekeluarga. Andapun boleh cuba. Kalau tak ada Vantange atau mana2 pan magic tu boleh bakar dalam loyang/bekas direct atas dapur gas..senang.

bahan-bahannya:
6 biji telur
1 keping gula melaka yang besar
2 sudu gula
2 helai daun pandan
2 kuntum bunga cengkih.

cara-caranya;

  1. Masakkan gula melaka, gula  dengan 1/2 cawan air dan daun pandan  hingga gula hancur.
  2. Sejukkan.
  3. Satukan telur dalam satu bekas bersama-sama bunga cengkih.
  4. Pukul dengan garfu hingga sedikit kembang..jangan kembang sangat.
  5. Masukkan air gula yang dah disejukkan tadi. kacau sebati.
  6. Masukkan dalam loyang dan bakar atas dapur hingga beku (sedikit hangit dibawahnya)
  7. Siap.
*saya juga biasa bakar guna oven dengan mode grill  api atas bawah.
Selamat mencuba...

2 comments:

  1. eh..1st time ni tgk kuih nih..
    done following u....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke Mar? mmg sah ni kuih ori kelate hihihi.. selamat mencuba ye dan terima kasih sudi singgah di sini :-)

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...