Wednesday, 13 March 2013

Kuzi Ayam

Pertama kali masak ayam kuzi ni. Dah lama beli rempah kuzi tapi tak buat-buat lagi. Sebenarnya kuzi ni tak berapa femes di kawasan2 belah Pasir Putih tapi sebaliknya di kawasan belah Kota Bharu, Bachok , Kubang Kerian. Sebab tu agaknya keluarga saya tak pernah masak hidangan ini walaupun masa kenduri.

Saya dapat resepi mudah tapi sedap ni daripada seorang kawan dari Kota Bharu. Keluarga beliau sangat terkenal sebagai  katerer di sana. Terima kasihlah kepada Wan Mohd Sidqi, seorang pegawai di KPM, Putrajaya kerana tidak lokek berkongsi resepi ini. Jom kita tengok resepinya.

bahan-bahannya;

1 ekor ayam
30 ulas bawang merah-dimayang halus dan digoreng hingga garing. Hancurkan.
2 ulas bawang putih-diblend
1/2 inci halia-diblend
2 batang serai-diblend
3 sudu besar rempah kuzi
3 sudu besar sos tomato
1 cawan campuran kismis dan gajus/badam.
1/2 tin susu cair.
Air
Garam
Gula

cara-caranya;
  1. Perap ayam dengan bahan yang telah diblend (bawang putih, halia dan serai serta garam secukupnya)
  2. Perap sekurang-kurangnya satu jam.
  3. Goreng ayam.
  4. Goreng kismis dan gajus atau badam cincang-sejatkan.
  5. Tumiskan rempah kuzi (tidak perlu lama2)
  6. Masukkan susu cair.
  7. Masukkan sos tomato, bawang goreng, ayam, kismis, gajus/badam, garam dan gula secukupnya.
  8. Masukkan sedikit air.
  9. Masak hingga kuahnya pekat.
  10. Sedap dimakan bersama dengan roti jala, roti Arab, roti biasa atau dengan nasi.
Tapi hari ini, saya memadakannya dengan nasi tomato serta acar jelatah...besstttt!!




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...