Tuesday, 2 October 2012

Sambal Kelapa Nasi Kerabu

Ini resepi yang orang kelate tak payah tengok, hehehe...tapi orang kelate dan bukan kelate yang nak belajar...boleh aje ye..

Sambal Kelapa

Bahan-bahannya:
Sebiji kelapa parut disangai garing hingga warna coklat dan ditumbuk lumat (jangan sampai pecah minyak)
5-6 ekor isi ikan selayang/sardin atau kembung (paling baik dibakar kerana akan kurang hanyir berbanding dikukus atau direbus)
6 ulas bawang merah
10-15 biji lada hitam
3-4 batang serai (lihat saiz)
gula/gula melaka, garam.

Ikut arah jam: Kelapa goreng tumbuk, isi ikan tumbuk,bawang + gula melaka+ garam, serai dan lada hitam tumbuk.
Gaul semua bahan yang ditumbuk tadi dan tekan-tekan hingga mampat, sedia untuk dihidang.
Gaul rata semua bahan.
Dah siap untuk dimakan bersama-sama bahan-bahan lain.

Lagi best kalau ada ayam percik dan daging bakar serta bawang putih jeruk kan?...tak apalah..apa yang ada sahajalah petang ni..hehehe

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...