Wednesday 25 July 2012

Air Asam Terung Bakar

Assalamualaikum...salam Ramadhan penuh barakah..

Alhamdulillah...sudah 5 hari kita berpuasa..semoga puasa dan ibadah kita sempurna dan diterima Allah.

Hari ini saya ingin share menu hari ke 3 saya....air asam buah terung bakar..teringin nak makan masakan masam-masam pula...hehehe...ni resepi yang diajar oleh nenek sebelah Mek saya...dah lama tak makan. Caranya mudah saja, pakai campak-campak je...siap..hehehe

Bahan-bahannya:

Beberapa biji buah terung panjang (dibakar hingga isi dalamnya lembut, dibasuh buang kulitnya)
@ boleh juga dicelur sahaja...tak perlu buang kulit.
Sebiji buah asam limau nipis
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto
Sedikit belacan
Cili padi dipotong halus
Bawang kecil dimayang nipis.

(Rasanya mesti masam masin dan bau aroma belacan dan bawang...tak perlu letak gula)

Cara-caranya:
Bakar buah terung atas dapur hingga hitam/isi dalam lembut.
Basuh dan buang kulitnya.



Satukan belacan (dilenyek), air asam, bawang kecil potong, cili padi potong, garam, ajinomoto dan sedikit air masak. Jika suka berkuah, banyakkan air masak dan tambahkan bahan-bahan lain ikut kesesuaian.


Satukan semua bahan...huh!!! kecur air liur baunya...
Letakkan buah terung yang sudah dibersihkan, masukkan kuah air asam tadi...wallaaa...!!!!

Masa nak makan tu bolehlah dipotong kecil-kecil...tapi kalau dicelur tak payah sebab senang je nak tarik buah terung tu...hehehe...selamat mencuba ye....
Hehehe...tengok saprah suratkhabar tu...hehehe...layan je la..senang makan dengan anak-anak...lepas makan terus bungkus dan buang...setel....:-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...